CsongrádiFúvószenekar

CsongrádiFúvószenekar

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: kulturális örökség

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád, Kossuth tér 9/11.

Értéktár megnevezése: települési


A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A város kulturális rendezvényeinek, ünnepi megemlékezéseinek állandó résztvevői, nélkülük elképzelhetetlen a március 15-i koszorúzás a Kossuth szobornál, a május elsejei zenés ébresztő, a Tánc-Zene Fesztivál látványos felvonulása vagy a hősök előtti főhajtás.

Ők a csongrádi fúvósok, a Csongrádi Fúvószenekar. Alapítójuk Galli János – akinek nevét az általa létrehozott iskola őrzi – 1965-ben, az Állami Zeneiskola megalakulásával egy időben kezdte el az együttessel a munkát, színesítve Csongrád zenei életét.

Az Állami Zeneiskola az országban egyedülálló módon az Ének-Zenei Általános Iskolával közös irányítás alatt működött és működik napjainkban is. Ez volt a „csongrádi példa”, ahogyan Kodály Zoltán nevezte. Galli János kivételes vezetői egyéniségének és zenei tehetségének köszönhetően kiváló pedagógusok és növendékek tették ismertté az intézményt.

A fúvószenekari próbák kezdetben iskolai keretek között zajlottak. Műsorukban a kor elvárásainak megfelelően gyakran szólaltattak meg indulókat, de játszottak népdalfeldolgozásokat, klasszikus zenei átiratokat. Jancsi bácsi különös figyelmet fordított az utánpótlás felnevelésére, a kezdő muzsikusok számára könnyebb átiratokat készítve, külön próbákon foglalkozott velük. Nyugdíjas évei alatt számtalan mű hangszerelésével, egyházi és népdalfeldolgozások közreadásával évekig segítette a zenekar munkáját. Az általa meghangszerelt művek bekerültek a országos Fúvószenekari Szövetség kottatárába, őt magát örökös „Országos Karnagy” diplomával tüntették ki.

1994 őszén átadta a karmesteri pálcát Kováts Attilának és Muladi Józsefnek, az iskola tanárainak, akik méltó módon folytatták a munkát. Az utánpótlás képzésben elévülhetetlen érdemek fűződnek néhai Lovász József rézfúvós tanárúr nevéhez, aki életében aktív tagja is volt a zenekarnak.

Az együttes jelenlegi irányítója sok év óta Kováts Attila karnagy, aki három együttessel próbál hétről hétre. Az utánpótlás zenekar tagjai a legifjabbak, az ifjúsági zenekar már külföldi szereplésekkel is büszkélkedhet, a felnőtt „nagyzenekar” pedig számos rangos hazai és külföldi elismerésben részesült az elmúlt évek során. Ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül. A fúvószenekarok minősítő rendszerében a csongrádi együttes első ízben szerezte meg a legmagasabb fokozatot, a Nemzetközi Fesztiváldíjat! Kiérdemelték a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díját, hangversenyzenekarok minősítőversenyén arany fokozatot vehettek át. Felvételt készítettek velük a Magyar Rádió stúdiójában, valamint a Magyar Televízió Főtér c. műsorán keresztül megismerhették őket a nézők országszerte.

A számtalan helyi és belföldi szereplésen túl az együttes kapcsolatokat épített ki külföldi csoportokkal, részt vesznek fesztiválokon, versenyeken, népszerűsítve a magyar fúvószenei kultúrát, megismertetik városunkat, hiszen nevükben, logójukban ott szerepel Csongrád neve.

Az évek során az együttes több alkalommal szerepelt Németországban, Szerbiában, Óbecsén testvérvárosi rendezvényeken, rendszeres kapcsolatot tart fenn az erdélyi Gyergyócsomafalvai Petres Ignác Fúvósegyesülettel. Jártak Ausztriában, Olaszországban, Görögországban, Finnországban, Tunéziában, Szicíliában, Franciaországban, több alkalommal az izsáki mazsorettcsoport társaságában, Dániában, Svédországban (VIII. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál), Spanyolországban.

Az együttes tagjai egy igazi összetartó csapat, egy nagy család! Az évente megrendezendő Óévbúcsúztató hangversenyeiken elismerésben részesítik a tagokat, akik közül sokan több évtizedes hűségükről tettek tanúbizonyságot. A zenekari tagok között barátságok, szerelmek is szövődtek, néhány évvel ezelőtt az zenekar ifjúpárt is ünnepelhetett.

Indoklás az értéktárba felvétel miatt:

A csongrádi Fúvószenekar valamennyi tagja, élükön vezetőjükkel, városszerte ismert. Előadásaikat a közönség évek óta figyelemmel kíséri. Népszerűségüket bizonyítja az Óévbúcsúztató és a tavaszi zenekari hangversenyek látogatottsága, a Tér-Zene Fesztivál sikere. A zenekar 50 éves jubileuma alkalmából kivételes produkció részesei lehettek a csongrádiak, amikor egy este során 50 indulót szólaltattak meg a városközpontban!

Az itt felsoroltak csak csekély részét képviselik annak a közel 55 évnek, melynek során a zenekar sok csongrádi ember számára értéket, felejthetetlen pillanatot szerzett.

Munkájuk, kitartásuk elismeréseként kérem, hogy ezen beadvány alapján a Csongrádi Fúvószenekar, mint kulturális örökség kerüljön be a Csongrádi Értéktárba.

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

A csongrádi fúvósok negyven éve  c. kiadvány , személyes emlékek.

A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe: www.facebook.com/csongradfuvos

CsongrádiFúvószenekar

Cím: Csongrád, Kossuth tér 9/11.