Csongrádihalászházak

Csongrádihalászházak

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: épített környezet

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád város területének keleti részén, a Belváros nevű városrész egy részén.

Csongrád, Gyökér u. 1., 17., 19.; Öregvár u. 34.,37., 39., 45., 49., 50., 51., 52., 53., 55., 57./B, 58., 60.;
Ék u. 1., 18.

Értéktár megnevezése: települési


A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Csongrád ősi városrésze a Belsőváros, mely szinte érintetlenül megőrizte középkori településszerkezetét a Tisza dél-nyugatról keletre kanyarodó részén terül el.
A Belsőváros Magyarország egyik legrégibb műemlékileg védett területe. Csongrád megyében Szeged belvárosán kívül, egyedül a csongrádi Belsőváros élvez védettséget. A városrészt valamikor halászok, napszámosok, kubikosok és hajósok lakták. Utcái fésűs szerkezetűek. A régi házak majdnem mind vert falúak, nádtetősek. A házak külső falát fehérre meszelték, alját venyige feketével „húzták el”. A deszkaoromzatot, néhol a kaput és a kerítést is díszítették. Az épületek általában háromosztatúak, a bejárati ajtó a konyha előterébe vezet. Innen nyílik a szoba és a kamra. A helyiségek padozatát agyagból döngölték és mázolták. A konyhai szabadkéménybe csatlakoztatták a szoba kemencéjét is. A Gyökér u. 1. számú házban kialakított tájház építészetében hűen tükrözi a házak belső felépítését.
A Csongrádi halászházak a Magyar Értéktárnak is része.


 

Csongrádihalászházak

Megközelítés:

Csongrád város területének keleti részén, a Belváros nevű városrész Öregvár u., Gyökér u., Ék u. egy részén.