CsongrádiAlkotóház – Művésztelep munkája

CsongrádiAlkotóház – Művésztelep munkája

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: kulturális örökség

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád, Tanya 833.

Értéktár megnevezése: települési


A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Csongrád város támogatásával 1975-ben az Öregszőlők között alakult meg a Csongrádi Művésztelep, amelynek fő szervezője Aranyi Sándor festőművész volt. A Művészeti Alap és a város között 1986-ban megkötött szerződés szerint Alkotóház is létesült (különféle műtermekkel és bronzöntő műhellyel), ettől kezdve egyre nagyobb lett a külföldi alkotók száma. Az immáron XXX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelepen eddig mintegy 17 ország közel kétszáz művésze dolgozott, alkotott. Állandó rendezvény a nagymúltú Bronz Szimpózium, amelyen tizenöt nemzet több, mint százhúsz művésze vett részt. Korábban több alkalommal is rendeztek kovácstalálkozót, betonszimpóziumot, egyszer pedig fa- és akvarellszimpóziumokat is. Ezek szervezésében a telepet közel harminc évig vezető Dudás Sándor szobrászművész is nagy szerepet vállalt.
Rendszeresen az alkotótelepen tölti gyakorlati idejét a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium (Kisképző), a Budapesti Képzőművészeti Egyetem egy-egy osztálya, és az Szegedi Tudományegyetem Rajz Tanszékének diákjai. Osztrák, holland és német fiatalok, a linzi, groningeni egyetemek szobrásznövendékei és a darmstadti technikai egyetem diákjai is alkottak a művésztelepen.
A művésztelep szoros együttműködésben áll a városi galériával. A telep révén Csongrád máig is aktívan kapcsolódik nem csak a magyar, de a nemzetközi művészeti élethez is, mindkettőben a város méretein messze túlmutató jó hírre tett szert.

CsongrádiAlkotóház - Művésztelep munkája

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád,  Tanya 833.