NagyÁrpád grafikus- és ötvösművész munkássága és életműve

Nagy Árpád grafikus- és ötvösművész munkássága és életműve

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: kulturális örökség

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád, Hatvan, Hódmezővásárhely

Értéktár megnevezése: települési


A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az 1894-ban Hatvanban született Nagy Árpád alkotói korszakának jelentős részét Csongrádon fejtette ki. A városba felesége révén került és az Iparművészeti Főiskola elvégzését követően hamar a művészetpártoló helyi értelmiség és polgári réteg ismert és megbecsült alakja lett. Ex libris kisgrafikái számos érdemdús csongrádi polgár könyvtárában helyet kaptak.
Sokoldalú tehetségről árulkodik életműve. Művészi pályája kezdetén ötvösmunkái dominálnak, emellett kiváló éremművész volt és alkotott tipográfusként is. Igényes kivitelű alkotásaival országos ismertségre tett szert.
Második alkotói periódusában a kisgrafikák kerülnek művészetének előterébe. Munkáiból kitűnik az európai kultúra szimbólumvilágának és az antik mitológia alakjainak széles körű, alapos ismerete. Fantáziája határtalan, kreativitása lenyűgöző, érzékenysége kifinomult. Munkáiban a finom humort is elegánsan használja. Közéleti érdeklődése szintén megmutatkozik alkotásain. A tizenkilencedik század közepétől a huszadik század első feléig divatos művészeti korszakok stílusjegyeiben egyaránt otthonosan mozog. Közel áll hozzá a szecesszió és az art deco, de a modern sem idegen tőle. Technikai tudása kimagasló, életművét kezdetektől a magas minőség jellemzi. A keze alól kikerülő alkotások a legapróbb részletekig alaposan ki vannak gondolva, elemei gyakran egymásra is reflektálnak.
A gyűjtői körökben nemzetközi ismertséggel rendelkező grafikus 1959-ben Hódmezővásárhelyen hunyt el.

Nagy Árpád grafikus- és ötvösművész munkássága és életműve

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád,  Hatvan, Hódmezővásárhely