CsongrádiEllés-parti monostor

CsongrádiEllés-parti monostor

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: épített környezet

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád városától észak-nyugatra, a Tisza bal partján, az ártéren a várostól közel négy kilométerre, egy észak-déli irányú, kb. 300 m hosszan elnyúló, környezetéből 6 m magasan kiemelkedő természetes domb északi részén. Megközelíthetőség Csongrád felől: át a fahídon, a Tisza túloldalán a gáton.

Értéktár megnevezése, amelyben a nemzeti érték felvételét kezdeményezi: települési


 

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Magyarországon a középkori monostorok jó része megsemmisült. Földrajzi adottságainak köszönhetően az Alföldet súlyosabban érintette a pusztulás. Az ellési monostorrom egyike az ezen a tájon megmaradt kevés középkori műemléknek. Az írott forrásokban 1306 óta szereplő monostor a 11. századtól a 16. század közepéig állt fenn.
Ellésmonostorát a 11. század végén, 12. század elején a Bár-Kalán nemzetség a Tisza jobb partjára, egy keskeny félszigetre építette. A monostorrom ma, a folyómeder alakulásának és a folyószabályozásnak köszönhetően, a Tisza bal oldalán, Csongrádtól három km-re északra található. A román stílusú monostortemplom három hajós, pilléres, sávos alapozású bazilika, északi oldalán egy sekrestyével. A tatárjárás utáni újjáépítésekor két tornyot építettek hozzá, az elpusztult sekrestye helyére pedig nagyobb kápolnát emeltek. Ekkor készült el a kolostorszárny. A szolgálónépek kisméretű temetőkápolnája az épületegyüttestől kissé távolabb állt.
A török időkben elhagyott monostor egyházi jellege megszűnt, köveit és tégláit a környékbeliek építették be.
A Csongrádi Ellés-parti monostor a megyei értéktárnak is része.


CsongrádiEllés-parti monostor

Megközelítés: Csongrád városától észak-nyugatra, a Tisza bal partján, az ártéren a várostól közel négy kilométerre, egy észak-déli irányú, kb. 300 m hosszan elnyúló, környezetéből 6 m magasan kiemelkedő természetes domb északi részén. Megközelíthetőség Csongrád felől: át a fahídon, a Tisza túloldalán a gáton.