LászlóImre dalénekes, nótaszerző szellemi hagyatéka

László Imre dalénekes, nótaszerző szellemi hagyatéka

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: kulturális örökség

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád

Értéktár megnevezése: települési


A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

László Imre, a két világháború közötti időszak népszerű nótaénekese, 1896-ban született Csongrádon. Színi tanulmányait Rákosi Szidi iskolájában végezte, énekelni László Gézánál tanult. Játszott a Pécsi Nemzeti Színházban, majd Békéscsabán és Makón alakított bonviván szerepeket. 1924–1926 között Csongrádon a Közművelődési Egyesületet vezette.
1926-tól kezdett magyar nótákat énekelni. Nótaszerzőként a Száz szál piros rózsát című nótája hozta meg számára az országos sikert. A Vigadóban és a Zeneakadémián tartott szerzői estjei, vidéki fellépései mellett sohasem lett szülővárosához hűtlen, amikor csak tehette Csongrádon is énekelt. Túlélve a kitelepítés borzalmait vendéglőkben lépett fel. Sohasem szakadt el a nótakedvelő közönségtől. Több tucat hanglemez őrzi hangját, több mint ötven dal szerzője, két régi magyar film főcímzenéjének előadója. 1975. január 1-jén hunyt el Budapesten. A Magyar Rádió megszakítva adását három dalával búcsúzott tőle.
Szülővárosában emlékét dombormű és emléktábla őrzi. Csongrád Város Önkormányzata 2010-ben a város díszpolgárává választotta.

László Imre dalénekes, nótaszerző szellemi hagyatéka

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád, Budapest