Tiszavirágzás

Tiszavirágzás

A nemzeti érték megnevezése: „TISZAVIRÁGZÁS”

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: természeti környezet

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület (806 ha terület a Tisza bal partján a Kőrös zugban helyezkedik el, délről 10 km hosszan a Tisza ,keletről 5km hosszan a Körös öleli körül.)

Értéktár megnevezése, amelyben a nemzeti érték felvételét kezdeményezi: települési


A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A „tiszavirágzás” milliónyi kérész nászrepülése a víz felett. A tiszavirág rövid élete, látványos, egyedülálló jelenség. E természeti örökségünk, a 20. század közepére Európa szerte kipusztult, hazánkban is csak a Tiszában és mellékfolyóiban található meg.
A kérész lárva a folyó agyagos fenekébe vagy partfalába fúrva éli 3 évig tartó lárvastádiumát, mialatt hússzor vedlik. A hímek az utolsó vedlést követően imágóvá alakulnak és megkezdik néhány órás életüket. A nőstények kicsit később jelennek meg és a lárvabőrből kibújva egyből imágóvá alakulnak. Ezt követően kezdődik meg a látványos rajzás a Tisza felett. A táplálkozásukkal sem foglalkozó nőstények csak párjuk keresésével törődnek. A víz felett, a levegőben megtörtént nász után a hím azonnal elpusztul, míg a nőstény a folyó felett 5-10 méter magasan, a folyás irányával szemben haladva a vízre rakja petéit, majd párja sorsára jut.
A késő délutáni órákban kezdődő rajzás első szakaszában csak pár száz, a főrajzás során több millió, az utórajzáskor csak néhány tucat kérész repülését láthatjuk a víz felett.