Litracon- fényáteresztő beton

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: ipari és műszaki megoldások

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: A Litracon® – fényáteresztő beton termékek széleskörűen alkalmazhatóak az építészet és design számos területén.

Értéktár megnevezése: települési


A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Losonczi Áron építészmérnök a stockholmi Kunliga Konsthögskolan posztgraduális építészeti kurzusát végezte, amikor 2001-ben megszületett találmánya a fényáteresztő beton. A találmány híre hamar körbejárta a világot, számos nemzetközi cikk számolt be megszületéséről. A TIME magazin a 2004. év legfontosabb találmányai közé sorolta.
A 2002-ben szabadalmaztatott építőanyag és feltalálója számtalan hazai és nemzetközi elismerésben részesült. A Litracon Classic® – itthon „üvegbeton” névre keresztelt – transzparens építőanyag lényege, hogy a betonba optikai szálak milliói kerülnek, melyek átvezetik a fényt a kemény anyagon. A Litracon pXL® -ben (közismertebb nevén: pixelbeton) a Litracon Classic®-kal ellentétben nem optikai szálak, hanem egy speciális műanyag csapokból álló idom vezeti a fényt. A felületen szabályosan megjelenő fénypontokra, pixelekre utal a termék „pXL” elnevezése. A paneleken a fénypontok szabályos rendszerben jelennek meg, mint egy képernyő pixelei, ám lehetőség van a pixelekből egyedi minták, feliratok, logók kialakítására, akár színekkel kombinálva is. Szintén új lehetőséget ad az, hogy nemcsak sík lapok, hanem íves felületek, több lapból álló térbeli idomok, üreges testek, hasábok is egyben önthetőek a Litracon pXL® technológiájával.
A Litracon- fényáteresztő beton a megyei értéktárnak is része.

Litracon- fényáteresztő beton

Litracon Kft.

6640 Csongrád, Tanya 832.

Telefon: +36 30 255 1648
E-mail: info@litracon.hu
Ügyvezető: Losonczi Áron
E-mail: a.losonczi@litracon.hu