Litracon- fényáteresztő beton

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: ipari és műszaki megoldások

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: A Litracon® – fényáteresztő beton termékek széleskörűen alkalmazhatóak az építészet és design számos területén.

Értéktár megnevezése: települési


A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Csongrádon született 1977-ben Losonczi Áron okleveles építészmérnök, aki jelenleg is itt él és dolgozik. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott 2001-ben, majd a stockholmi Kunliga Konsthögskolan posztgraduális építészeti kurzusát végezte el 2001 és 2003 között. Itt született meg 2001-ben a fényáteresztő beton, melyet 2002-ben szabadalmaztatott. 2004-ben alapította meg cégét, a csongrádi székhelyű Litracon Kft-t, mely a termék fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Losonczi 2007-ben fejlesztette ki a Litracon pXL-t. Munkáját több személyes elismeréssel díjazták:
Magyar Örökség Díj – 2014
Az Év Példaképe, Innovációs különdíj – 2013
Gábor Dénes Díj – 2011
Márciusi Ifjak Díj – 2010
A Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díja – 2009
Ernst&Young: ”Merész Újító” különdíj – 2008
Pro Urbe Csongrád – 2005
BME Építészmérnöki Kar, Diplomadíj – 2001
2009-ben a Kreativitás és Innováció Európai Évének Nagykövete

A Litracon® – fényáteresztő beton termékek széleskörűen alkalmazhatóak az építészet és design számos területén. Az új építőanyagot Losonczi Áron építészmérnök találta fel és fejleszti 2001. óta.
A 2001-ben kifejlesztett Litracon Classic® – itthon „üvegbeton” névre keresztelt – transzparens építőanyag lényege, hogy a betonba optikai szálak milliói kerülnek, melyek átvezetik a fényt a kemény anyagon. Az anyag újdonsága többek között homogén megjelenésében rejlik: a hajszál méretű optikai szálak teljesen belekeverednek a betonmasszába, így a szemlélő egy egyöntetű betonfelületet lát, ellentétben az eddig ismert üveg-beton megoldásoktól.

Indoklás az értéktárba felvétel miatt:

A találmány híre hamar körbejárta a világot, számos nemzetközi cikk beszámolt megszületéséről. A TIME magazin a 2004. év legfontosabb találmányai közé sorolta.
A széleskörűen felhasználható anyagból látványos belső- és kültéri építészeti megoldások születnek meg, valamint készítenek belőle egyedi ékszereket is. A Litracon® – fényáteresztő beton felhasználásának csak a képzelet szabhat határokat.

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

http://litracon.hu/hu

A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

http://litracon.hu/hu

Litracon- fényáteresztő beton

Litracon Kft.

6640 Csongrád, Tanya 832.

Telefon: +36 30 255 1648
E-mail: info@litracon.hu
Ügyvezető: Losonczi Áron
E-mail: a.losonczi@litracon.hu