Csongrádibelvárosi pékség

Csongrádibelvárosi pékség

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: agrár- és élelmiszergazdaság

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád belvárosi részének nyugati felében, a Szent Rókus téren (Szent Rókus tér 6)

Értéktár megnevezése: települési


A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A csongrádi Belvárosban közel 50 éve működik a helyszínen pékség. A jelenlegi pékmester Lakatos János, Hegedűs Péter péktől vásárolta meg, és vitte tovább a pékszakma iránti szeretetét, a vásárlók érdekeinek szem előtt tartását, a családis hangulat megőrzését. Ugyanakkor, új elemekkel törekedett arra, hogy a kis pékség jellegét megőrizve, minél többen ismerjék meg a szakma rejtelmeit, valamint az egészséges pékárukat.

A Belváros műemléki környezetében, megőrizve a műhely jellegét 14 éve működteti a pékségét. A pékáruk hagyományos alapanyagból és hagyományos eljárással készülnek. Tulajdonosa Lakatos János szívén viseli, hogy szűkebb és tágabb környezetében is megismerjék a pékség egyedi sajátosságait. Mobilkemencével helyszínre kitelepülve is népszerűsíti a mesterség fogásait, hogy az közkinccsé válhasson.

 

Indoklás az értéktárba felvétel miatt:

Lakatos János pékmester adalékmentesen tartósítószer nélkül, hagyományos eljárással készíti pékáruit. Alapanyagként tönkölybúzát, rozst, bánkúti búzát és alakort használ fel.Termékei között teljes kiőrlésű fehérkenyeret, paradicsomos és olivás kenyeret valamint káposztás lepényt is megtalálunk. A péksütemények széles skálája is megtalálható nála, aszalt gyümölcsös kalács, zsömle, kifli, kakaós csiga is megtalálható. A kenyérvásárlás mellett igazi találkozóhely a pékség.a visszatérő és állandósult vevőkörnek a frissen sült kenyér mellé családias hangulatban nem csak a kenyérsütés rejtelmeibe való beavatás, de nem egyszer néhány kedves szó és kóstoló is társul.

A mindennapi és nem könnyű munka mellett a diákok előtt is nyitva az ajtó.  A piémester foglalkozási keretében mutatja be a mesterség jellemzőit a dagasztás, kelesztés és sütés technikáit. A diákok megismerkednek a kovász rejtelmeivel és azzal a folyamattal, melynek során asztalra tehető egészséges kenyér születik. Az sem mellékes, hogy mindemellett más kézműves technikákat is megismerhetnek pld. Szalmafonás, népi játékok, amelyeket a pékmester felesége mutat be. A Csongrád Megyei Honismereti Egyesület minden évben megrendezésre kerülő Honismereti Találkozójának aktív résztvevője és támogatója. Termékeiket nem csak Csongrádon, hanem más települések kézműves vásáraiban is megvásárolhatjuk.

Szakmai hozzáállása, szakma szeretete és annak továbbadása példaértékű.

Csongrádibelvárosi pékség

Nyitva tartás:

hétfő: 15:15 – 16:30
kedd – ZÁRVA
szerda: 15:15 – 16:30
csütörtök – ZÁRVA
péntek: 5:00 – 15:00
szombat, vasárnap – ZÁRVA
Telefon: (30) 652 9967