CsongrádiRöpülj páva kör


CsongrádiRöpülj páva kör

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: kulturális örökség

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád

Értéktár megnevezése: települési


A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A csongrádi Röpülj páva kör, 1971-es megalakulásával, a népzenei és népdaléneklési mozgalom elindítója volt Csongrádon. 50 éves működésével példát mutat a városban, a kistérségben és a régióban a magyar népzene- és népdalkincs  népszerűsítésével és értékes gyűjtőmunkájával.

A csongrádi Röpülj páva kör a városi nyugdíjas klub tagjainak kezdeményezésére alakult meg, a Magyar Televízió 1968-as „Nyílik a rózsa” népdal és nóta, valamint a későbbiekben meghirdetett „Röpülj páva” népzenei és népdaléneklési vetélkedőműsorok hatására. Ekkor kerültek elő az elfeledett, poros, sokszor húr nélküli népi hangszerek, citerák, tamburák a tagok otthonaiból. Az idősek saját örömükre kezdtek el énekelgetni, kezdetben inkább csak nótázgatni. 

1971-ben, a Múzeumi hónap keretében megrendezett ismeretterjesztő előadássorozat hozott gyökeres változást a népdalok és a népzene iránti érdeklődés felkeltésében és megerősödésében. Itt az egyik előadástéma „Csongrád népzenei öröksége” volt. A fellépők között Nagy Imre, Csépai János és Révész József több népdalt is előadott tambura kísérettel. Ezen a rendezvényen találkoztak Dávid Lajosné ének-zene szakos tanárnővel, akit felkértek az alakulóban lévő „Páva kör” vezetésére. A tanárnő elvállalta a csoport vezetését, és ezzel kezdetét vette a csongrádi népzenei élet és mozgalom elindulása, mely a Röpülj páva körnek köszönhetően mind a mai napig tart. 

A megalakulást követően újabb tagokat toboroztak a csoportba, melynek létszáma 100 fő fölé duzzadt. A kezdeti nehézségek (énekelni nem tudók kiszűrése, nóták, népies műdalok elhagyása) után, a csoport létszáma 65 főre csökkent. Ebből 10 fő alkotta a zenekart.

1972-től teljesen a népdalok, a népzene felé sikerült a csoporttagok figyelmét terelni, és a későbbiekben is „csak tiszta forrásból” merítettek, melynek fontos részét képezte, a kör működésének egésze alatt, a folyamatos gyűjtőmunka is. 

A kör tagjai rendszeresen találkoztak a Művelődési Központban biztosított próbatermükben, és számos vidéki és helyi fellépésen vettek részt sikerrel. Jártak Forráskúton, Bokroson, Csépán, Nagytőkén, Csanyteleken, Szelevényben, Tömörkényen és Pálmonostorán, Szegeden és a vajdasági Péterrévén. Közben, egyre több programon, rendezvényen, családi eseményen szerepeltek Csongrádon is. Első nagytermi rendezvényüket, amelyen 500 fő vett részt a Művelődési Központban, Kodály Zoltán születésének 90. évfordulójára szervezték 1972. december 16-án. Ezen táncosok is felléptek velük, és a közös műsornak hatalmas sikere lett. Ezt követően rendszeres fellépői lettek a Csongrádi Napok rendezvénysorozatnak is. Az egyik legemlékezetesebb szereplésük az 1973-as volt, amikor a vízi karnevál résztvevőjeként, tutajon énekelhettek a Tiszán. Többször kaptak kiváló minősítést, a ’70-es évek közepén pedig aranyérmesek lettek egy szegedi találkozón.

Sajnos, elhivatott, lelkes és nagy tudású vezetőjük 1978-ban megbetegedett, és ez rendkívül nagy törést jelentett a népdalkör életében is. 

A csoportot Lovász József zenetanár vette át, majd Tyukászné Balázs Katalin népdalénekes és Muladi József tanár is vezette a csoportot. A későbbiekben pedig, Rácz Jánosné nyugdíjas tanítónő vezetésével működtek tovább. Dávid Lajosné is visszatért kisebb, rövidebb időszakokra, ahogy egészsége engedte, de ez már nem lehetett tartós. Az igazi megoldást, 1993-ban Fodorné Nagy Anna óvónő felkérése jelentette, aki megismerkedve a csapattal és célkitűzéseikkel, elvállalta a vezetésüket. Ekkorra a csoport létszáma 35 főre csökkent, és egy kb. 30 fős létszámmal működnek azóta is.

Az új vezető megérkezése, megnyugvást és biztonságot hozott a csoport életébe, melynek tagjai főként nyugdíjas, idős emberek. Próbáikat, továbbra is heti rendszerességgel tartják a Művelődési Központban, és lelkesen készülnek minden újabb felkérésre, fellépésre. 2015. április 1-től 2016 októberéig Érsek Lajos vezette a csoportot, majd 2016. október 19-től ismét Fodorné Nagy Anna a vezető, aki nagy szeretettel és odafigyeléssel irányítja ragaszkodó közösségét. Segítséget folyamatos működésükhöz a város önkormányzatától és az intézmény munkatársaitól kapnak. Ebben az időszakban is emlékezetes sikerek, maradandó szép élmények tanúskodnak kitartó, odaadó munkájukról. Ezek közül külön említést érdemel az 1993-as csíkmadarasiakkal közös fellépés, a budapesti szereplés, valamint a rendszeres részvétel az „Életet az éveknek” Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége megyei szervezetének rendezvényein. 1994-ben első helyezést értek el egy Kiskunfélegyházán megszervezett országos találkozón. Csongrádon együtt szerepeltek a Veresegyházi Asszonykórussal, és rendszeresen eleget tettek/tesznek vidéki felkéréseknek is (Szelevény, Csengele, Deszk, Szeged, Felgyő, Csanytelek, Algyő, Gyula, Mezőkovácsháza, Bokros, Hódmezővásárhely, Sándorfalva, Tömörkény, Tiszaalpár, Tiszafüred, Bordány, Eperjes, Szegvár, Tiszakécske, Derekegyháza, Földeák, Mórahalom, Maroslele). 2019-ben kijutottak Óbecsére a Nemzetközi Népzenei Találkozóra is.

1999-ben Fodorné Nagy Annát, az „Életet az éveknek” Nyugdíjas Szövetség az idősekért végzett munkájáért elismerésben részesítette. 2002-ben, a Deszken megrendezett Népzenei Együttesek Országos Minősítőjén ezüst fokozatot értek el. 

1995-től rendszeresen szerepelnek a Csongrádi Borfesztiválon, és több alkalommal kaptak szereplési lehetőséget a Körös-toroki Napok programjában is. 1996-ban részt vettek a Magna Hungaria Expedíció és Honfoglalás Lovastúra résztvevőinek fogadásán. A kör megalakulásának 25. évfordulója alkalmából Népdalköri Találkozók szervezése vette kezdetét a nyári időszakokban, vidéki népdalkörök és népzenei együttesek meghívásával. Ez a hagyomány a VI. találkozó után megszakadt, népdalkörök csak a László Imre emléknap keretében léptek fel a városban, majd 2017-től Tisza-vidéki Népdalkörök Találkozója néven ismét felelevenítették, és 2019-ig minden évben megszervezésre kerültek. 

2012-ben a csoport, 40 éves működése elismeréseként polgármesteri dicséretben részesült. 

A kör tagjai rendkívül büszkék arra, hogy évről évre résztvevői, fellépői lehetnek a helyi csongrádi programoknak, hogy rendszeres meghívottjai idősotthonok, civil szervezetek, intézmények rendezvényeinek és családi eseményeknek egyaránt. 1993-tól összegyűjtött helyi és vidéki fellépéseik listáját mellékeljük. A 2020-as év a koronavírus-járvány miatt lehetetlenné tette a kör működését, de mindannyian bízunk benne, hogy az életünk hamarosan visszatérhet a megszokott, rendes kerékvágásba, és ismét találkozhatunk a tagokkal a próbákon és a rendezvényeken. Ezt szeretnék ők is régóta. 

 

Indoklás az értéktárba felvétel miatt:

A csoport több évtizedes munkája, hagyományőrző és hagyományápoló tevékenysége felbecsülhetetlen értéke a helyi kulturális életnek, ahogyan fontos szerepet játszanak a helyi és a magyar identitás, valamint az egészséges lokálpatriotizmus kialakításában is. A csoport további működése lehet a biztosítéka  népdalaink megismertetésének, a fiatalabb generációk részére történő átadásának, hagyományaink továbbélésének.

 

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

a/ Varga Izabella szakdolgozata 1994-ből a Röpülj páva kör megalakulásának történetével

Címe: Csongrád zenei élete 1951-től napjainkig 

– Dávid Lajosné, mint nótafa munkássága, dalkincse –

b/ Kovács Lászlóné igazgató összegzése a Röpülj páva kör működéséről 2000-ből – MK iratai

c/ A Röpülj páva kör archivált anyagai Fodorné Nagy Annától, a kör vezetőjétől

d/ A Röpülj páva kör fellépései vidéken és Csongrádon – Fodorné Nagy Anna kigyűjtése 

e/ Újságcikkek: 

Bálint Gyula: Akiket gyógyít a dalolás / Délvilág 1993. IV. 26. 

László Anita: 25 éves a Röpülj páva kör – Őrzik a hagyományokat / Délvilág 1996. február 7.

(I): Elröpült huszonöt év / Délvilág 1996. augusztus 

Csongrád újság 2010 – Sikeres együttműködés Belchatówwal

Oklevelek, újságcikkek, egyéb dokumentumok

CsongrádiRöpülj páva kör

A csongrádi Röpülj páva kör a városi nyugdíjas klub tagjainak kezdeményezésére alakult meg, a Magyar Televízió 1968-as „Nyílik a rózsa” népdal és nóta, valamint a későbbiekben meghirdetett „Röpülj páva” népzenei és népdaléneklési vetélkedőműsorok hatására.