Szeptember 8-án rendezték meg Deszken a 8. Ajvár Fesztivált, amely eredetileg főzőversenyként indult, mostanra azonban olyan nemzetiségeket összefogó, multikulturális kavalkáddá változott, ahol a vallási, nemzetiségi, kulturális különbségek nem elválasztják, hanem összehozzák az embereket. Az Ajvár Fesztivál ötlete a deszki szerb közösség összefogásának eredménye, Európában egyedülálló módon a kézműves ajvár előállítását helyezi középpontjába, a délszláv régió ízvilágának meghonosítása céljából.
A rendezvénynek idén már másodszor volt kiemelt vendége a Csongrádi Értéktár. Igyekeztünk megmutatni Csongrád különlegességeit, büszkeségeit, gasztronómiáját. Az Értéktár standján csongrádi borokat és csíramálét kóstoltattunk, mindkettő elnyerte a közönség tetszését. Mészáros Dezső halászmester igazi csongrádi halászlevet készített, amelyért sorban álltak a vendégek. Több látogató volt, aki városunkban tanult és örömmel látta diákéveinek helyszíneit a fotókon, amelyek az értéktárban helyet kapott építészeti és természeti értékeket mutatták be. Kézbe foghatták a kuriózumnak számító üvegbetont is, amelyről már sokan hallottak, olvastak, de csak most értették meg, mi is az igazán különleges benne.
Csongrádnak nagy sikere volt a deszki Ajvár Fesztiválon, és már most meghívást kaptunk a jövő évi rendezvényre is. A Csongrád Televízió Ajvár Fesztiválon készített összeállítását a szeptember 14-i 19 órakor kezdődő adásban láthatják.
Írta: Hajdu Anikó
Fotók: Hajdu Anikó, Martini János